Επιτευξη Εγκυμοσυνης

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ

Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί, σίγουρα θέλετε να κάνετε το παν ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Η κατανόηση της λειτουργίας της ωορρηξίας και του εμμηνορυσιακού κύκλου θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε πότε είναι οι πιο γόνιμες ημέρες του μήνα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΕΜΜΗΝΟΡΥΣΙΑΚΟΣ ΜΟΥ ΚΥΚΛΟΣ;

Ένας μέσος εμμηνορυσιακός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου μιας γυναίκας και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν ο δικός σας κύκλος είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από τον προαναφερθέντα – ο εμμηνορυσιακός κύκλος της κάθε γυναίκας μπορεί να ποικίλει από 23 έως 35 ημέρες.

Περίπου στο μέσο του εμμηνορυσιακού κύκλου, απελευθερώνεται από την ωοθήκη ένα ωάριο το οποίο εν συνεχεία ταξιδεύει μέσα στη σάλπιγγα, μια διεργασία που είναι γνωστή ως ωορρηξία. Μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης της επόμενης περιόδου, στις περισσότερες γυναίκες μεσολαβεί ένα διάστημα 12 έως 16 ημερών.

Σε γυναίκες με τακτικό κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συνηθέστερα λαμβάνει χώρα τη 14η ημέρα. Εάν ο κύκλος σας είναι μεγαλύτερος, διαρκεί για παράδειγμα 35 ημέρες, το πιθανότερο είναι ότι οι γόνιμες ημέρες σας είναι μεταξύ της 19ης και της 25ης ημέρας. Εάν έχετε μικρότερο κύκλο, για παράδειγμα 23 ημερών, το πιθανότερο είναι ότι η ωορρηξία θα λάβει χώρα μεταξύ της 7ης καις της 13ης ημέρας.

Η έμμηνος ρύση συνήθως διαρκεί 3 έως 7 ημέρες. Εάν έχετε πόνους στην περίοδο, το πιθανότερο είναι οι πόνοι αυτοί να είναι περισσότερο ισχυροί κατά την αρχή της περιόδου, όταν οι ορμόνες που εξαναγκάζουν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) να αποβληθεί βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΟΡΡΗΞΙΑ;

 
Ωορρηξία
 

Στην αρχή του εμμηνορυσιακού κύκλου, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια ορμόνη που δίνει στον οργανισμό την εντολή να αρχίσει να παράγει ωάρια. Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός αρχίζει να παράγει ορμόνες που ονομάζονται οιστρογόνα.

 
Οιστρογόνα
 

Τα οιστρογόνα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας κύησης. Κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα και εν συνεχεία αρχίζει να αυξάνεται, προκαλώντας πάχυνση του τοιχώματος της μήτρας, αύξηση της αιμάτωσής του και παροχή αυτού με θρεπτικά συστατικά. Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν ώστε εάν μείνετε έγκυος, το γονιμοποιημένο ωάριο να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και την υποστήριξη που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Κατά την ωορρηξία, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων επίσης συμβάλλει στην παραγωγή «φιλικής προς το σπέρμα» βλέννης, η οποία το βοηθά να κολυμπήσει και να επιβιώσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η βλέννη αυτή είναι λεπτόρρευστη και γλοιώδης και συνήθως έχει γαλακτώδες χρώμα.

Εμμηνορυσιακος Κυκλος
 

 

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΓΟΝΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥ;

Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα όταν ένα ώριμο ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και εν συνεχεία εισέρχεται στη σάλπιγγα, όπου είναι έτοιμο να γονιμοποιηθεί.

Η ωορρηξία εν γένει λαμβάνει χώρα 14 ημέρες πριν από την έναρξη της έμμηνου ρύσεως, αν και είναι φυσιολογικό να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή από 12 έως 18 ημέρες πριν την περίοδό σας. Μερικές γυναίκες αισθάνονται έναν ήπιο πόνο ή ενόχληση στην περιοχή των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.

Ακολούθως της ωορρηξίας, το ωάριο μπορεί να επιβιώσει έως και 24 ώρες. Προκειμένου να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, το σπερματοζωάριο πρέπει να συναντήσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει εντός του διαστήματος αυτού. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή την ημέρα της ωορρηξίας  – τα σπερματοζωάρια μπορούν να επιβιώσουν εντός των σαλπίγγων για 3 έως 5 ημέρες μετά την επαφή και να εξακολουθούν να είναι ικανά να γονιμοποιήσουν το ωάριο όταν αυτό απελευθερωθεί από την ωοθήκη. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος εάν έχετε σεξουαλική επαφή κατά τις ημέρες αμέσως πριν την ωορρηξία και την ημέρα της ωορρηξίας καθεαυτή.

Εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, το πεπαχυσμένο τοίχωμα του ενδομητρίου δεν χρειάζεται πλέον και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Ωορρηξια
 

 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ;

Μετά τη γονιμοποίηση, το ωάριο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Ο οργανισμός εξακολουθεί να παράγει υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, τα οποία βοηθούν το ενδομήτριο να παχυνθεί ώστε να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη.

Μην εκπλαγείτε εάν έχετε συναισθηματική αστάθεια κατά τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της εγκυμοσύνης. Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας, με αποτέλεσμα να έχετε συναισθηματικές μεταπτώσεις, να ξεσπάτε σε κλάματα και να νιώθετε εκνευρισμό. Στις περισσότερες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά ελαττώνονται σε ένταση μετά από τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Η ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ Σειρα
Προϊοντων
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ
ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ